Galéria

Régi, magas belmagasságú lakások ideális kiegészítője egy szépen megtervezet és kivitelezett galéria. Lakásunk területét szinte meg is duplázhatjuk vele, ami nagyon praktikus, hisz költsége, jóval alatta marad a lakás négyzetméter árának, tehát ha veszünk egy kisebb lakást, azt a lakás értékének töredékéért növelhetjük meg tetszés szerint. Galériáknak több fajtája van. Van teljes értékű galéria, ahol a belmagasság körülbelül akkora, mint a normál lakás magasság fele, de ezt csak 4,20m-es, vagy magasabb belmagasságú lakásokban valósítható meg, mivel a galéria anyagtól függően 10-25 cm-ert vesz el a magasságból és 2m-es belmagasság ajánlott, alul is, illetve fölül is. Továbbá vannak alvó, illetve tároló galériák. Ezek szintén hasznos részei lehetnek lakásunknak, hisz beépítésükkel rengeteg plusz helyhez juthatunk. Galériánk lakásunk dísze is lehet, hisz a kihasználatlan magas teret megtöri, belakottá teszi.
Nagyon fontos szempont itt is a költségmegtakarítás, hisz egy 4m-es magasságú lakásban a fűtés jó része arra megy el, hogy a nagy légteret felmelegítsük és a felesleges fenti levegőt melegen tartsuk, hisz a meleg levegő felfelé áramlik, míg a fenn már lehűlt levegő helyet cserél az új meleg levegővel. Ha valaki több mint napi 8 órát nem tartózkodik otthonában és van egy alvó galériája, a fűtési költségek jelentős részét megspórolhatja, Mivel fönn kellemes meleg lesz jóval kisebb fűtőérték mellett is, ami alvásra ideális, alul viszont kellemes langyos idő lesz csak.

A galériák tervezett helyének és funkciójának kiválasztása a megrendelő feladata. Lakáson belül szinte minden helyiség szóba jöhet a galéria építése szempontjából. Meglévő szoba fölé a legpraktikusabb. Funkciója szerint a fenti szint egy, vagy esetleges térelválasztással több lakrésznek. Az alvás céljára kialakított galériák viszonylag kis keresztmetszetű tartószerkezettel készíthetők. A nagyobb terhelésnek kitett tanuló-, tároló-, dolgozógalériák természetesen erősebb tartóelemeket tartalmaznak. Általában ezeket 2-3 személy és a bútorok súlyának elviselésére méretezzük.
Kisméretű galéria
Ha kevés hely áll rendelkezésre, kitünő megoldás a galéria mint gyerekbútor. A galériaágyakat 6-7 éves kortól ajánlják. A legjobb megoldás a teljes fekvőfelület hajópadlóval való borítása. A galériaágy annyiban különbözik az emeletes ágyaktól, hogy alul nincs fekvőrész. Ezt az üres alsó részt praktikusan be lehet építeni játszó, vagy tanulóhelynek. A galériaágy magasságát a helyiség belmagassága határozza meg. A galériaágy épülhet faltól falig, egyoldalú támasztással vagy falra szerelve is. A feljutást enyhén döntött lépcsővel vagy függőleges létrával biztosíthatjuk.
Inkább emeleteságy
Plussz fél szoba
A galériák felülete viszonylag nagy igénybevételnek vannak kitéve. A felhasználható faanyagok közül a legjobb a borovi fenyő, melyre jellemző a kellő tömörség, tartósság, a jó hang és hőszigetelőképesség, valamint natúr állapotban a kellemes gyantaillat.
A járófelület vastagsága a terhelésnek megfelelően 2 cm.
Apróbb gyermekek, vagy a lakásban tartózkodó házikedvencek feljutását különféle határolók, kisajtók felszerelésével akadályozhatjuk meg.
Panelos galéria
Rövid határidővel, a megrendelő igényéhez és a lakás belmagasságához igazodva építünk szobai galériát, tárológalériát, dolgozógalériát,illetve alvógalériát. Gyerekeknek és felnőttek számára.