Az első osztályt kezdő kisdiákok családjában mindenütt aktuális kérdés a gyerekszoba új funkciókhoz való átalakítása. A berendezésnél számtalan szempontot kell figyelembe venni, a megfelelő megoldás megtalálása annál is inkább lényeges, mert a kicsik környezete nagyban befolyásolja közérzetüket és fejlődésüket.


Bár az iskolába kerülő kisgyerekek számára az új életforma óriási változást jelent, mégsem tanácsos a kicsik egész szobáját komoly, "iskolás" szobává alakítani. Jelentősen megkönnyítheti az átállást, ha a játékok megszokott terét nem vesszük el a gyerektől, hanem komplett tanulószoba helyett csupán tanulósarkot alakítunk ki a "birodalomban". A berendezési tárgyakat igyekezzünk úgy csoportosítani, hogy a különböző tevékenységekhez - tanuláshoz, játékhoz, alváshoz - önálló terek alakuljanak ki.
Néhány megvalósítható ötlet, különösen kisméretű szobákba:
Az egész kuckó átlátható, logikus és egyszerű berendezéssel nem kis részben a rendszeretetre is ránevelhetjük a tanulósarok gazdáját. Hogy a gyereknek is legyen saját könyvespolca, az már óvodáskorban is természetes, a mesekönyvek mellett azonban ideje helyet szorítani a különböző szótáraknak, kézikönyveknek, lexikonoknak is. Bár nem tartozik az "alapfelszereltségek" közé, jó szolgálatot tesz a tanulósarokban egy falra akasztható parafatábla is, amelyre hangulatos figurák, dekoráció mellett az órarend is kitehető.