Ha tapétát vásárolnak, lehetőleg azonnal ellenőrizzék, hogy a kiválasztott tapétatekercsek azonos gyártási számúak legyenek. Ha külön szereznek be még pár tekercset, azokat különálló falfelületen kell felhasználni. A tapétákra vonatkozó gyári adatokat különböző piktogramok hivatottak megadni. A tekercsek cimkéjét ajánlatos a blokkal együtt megőrizni, mivel esetleges reklamációt csak ezekkel tudnak érvényesíteni.
Az alábbiakban egy tekercsszükséglet számítási táblázat, a szabványos 10 méteres tapétákhoz:
A tapétaminta kiválasztásánál gondoljunk a berendezés stílusára. A klasszikus tapétaminták elsősorban a stílbútorokhoz illenek. Romantikus minták lakályos, barátságos hangulatot keltenek. Egyszerű geometrikus minták az egyszerű formavilágú, modern berendezésekhez illenek. A feltűnő, különleges tapétaminták uralják a szobát és meghatározzák a szoba berendezését. A sima egyszínű tapéta vagy falfestés mindenhez illik, stíl- és modern bútorokhoz egyaránt. Jobban kiemeli a bútorzatot, mint a mintás fal, mely a figyelmet magára vonja.
A festett falszín, tapéta és a mennyezet csatlakozásának módja is befolyásolja a szoba méretét és jellegét. Normál belmagasság és éles sarkok esetében az a jó, ha a fehér mennyezet és a színes fal a sarkoknál találkozik. Magas, régi lakásoknál törekedjünk arra, hogy a mennyezet színét lejjebb hozzuk, mert a megnövelt mennyezet felület csökkenti a belmagasság érzetét.

A papírtapéták a legáltalánosabban elterjedt falkárpitok. Sima falra közvetlenül felragaszthatók, színtartók, de nem moshatók, dörzsállóságuk gyenge. Mintázatuk, színárnyalatuk igen változatos, s újabban már dombornyomással is készülnek. Könnyen felragaszthatók a falra, de felületük tisztítása körülményes, ezért gyakrabban kell felújítani, mint a mosható tapétákkal burkolt falakat. Makulatúra nélkül is felragaszthatók.
A rauhfaser - fűrészporos - tapéták az előzőhöz hasonló tulajdonságúak, rostos töltőanyaguk miatt felületük rücskös, rusztikus hatásúak, s diszperziós falfestékkel utánfesthetők. Így egyedi felületek kialakítására ad módot. Az utánfestés által a tapéta dörzsállósága, tisztíthatósága némileg javul, de dupla munkával - tapétázás, festés - jár a felrakás, s ajánlatos makulatúrára ragasztani. Ez egyébként a többi tapétafajtára is ajánlott, ha el kívánjuk kerülni a későbbi szélfelválásokat, s egyéb kellemetlen kárpithibákat
A kompakt-vinyl vagy a hazai gyártású flat-vinyl tapéták egyrétegű alappapíron előkent, teljes felületükön műanyag réteggel bevont középnehéz anyagok. Nagyon dekoratív, többszínű, mosásálló falkárpitok készíthetők az ilyen tapétákkal, de ajánlatos felragasztás előtt a falra makulatúrát is ragasztani.
A habtapéták korszerű, enyhén szigetelő és portaszító tulajdonságúak. Az ilyen tapétákból készült falburkolatok tartósak, a mintától függően vízállóak, illetve lemoshatók. Általában az eltávolításuk is nagyon könnyű, mert a kettős papírréteg miatt letéphető az alappapírról, ezért alaptapéta sem szükséges alájuk. Mintázatuk, textúrájuk és színezésük változatossága fokozza az ilyen kárpitok vizuális hatását.
A relieftapéták egy oldalukon impregnált, hosszú szálú műrostokkal kevert alaphordozójú, rendkívül erős anyagú szitanyomott falkárpitok. Tartósan fedik le a repedéseket és stabilizálják az alapokat. E tapéták némelyike átfesthető, más változatai azonban ezt nem igénylik. Használatuknál a ragasztót a falra kell kenni, s a tapétaszalagokat szárazon kell a falra nyomni. Eltávolítása könnyű, szárazon is letéphető.
A struktur-profil tapéták kettős papíralapra szitanyomott, különleges habalapú falkárpitok, amelyek egyszerűbb fajtái vakolat vagy rauhfazer-, illetve textil hatását keltőek. Értékesebb, többszínű változatai is kaphatók, melyek néha csillámszerű granulátummal bevontak. Nagyon tartós kárpitanyagok, gondos előkészítést és igényes fektetést igényelnek.
A bordűr-tapéták az igényesebb, kombinált tapétákból készített burkolatok ideális kiegészítői. Anyaguk, mintázatuk, színárnyalatuk általában a különféle tapétasorozatokhoz illeszkedő. A bordűr-tapétákat általában közvetlenül a falra kell ragasztani, de papírtapétákra közvetlenül is felragaszthatók.

Ezen kívül létezik még számos speciális, többé-kevésbé ismert falkárpit, pl. a hőszigetelő alap-, a textil-, velúr-, a fémhatású-, az üvegszálas- vagy a kenhető tapéta is. Ezekről most csupán annyit, hogy csak egyedi esetekben célszerű alkalmaznunk, amikor a helyi körülmények - pl. utólagos hőszigetelés, fokozott igénybevétel vagy különleges felületek kialakítása - ezt indokolttá, illetve szükségessé teszik. Ilyen esetekben azonban mindenkor kérjük ki szakember véleményét, nehogy felesleges kiadásba verjük magunkat.


Tapétázást vállalunk Miskolcon és vonzáskörzetében rövid határidővel.
Hívjon bizalommal  -  06 - 70 - 429 - 4581
Tapétázás, festés, mázolás Miskolcon és környékén
Függönykarnis felszerelés