Ha tapétát vásárolnak, lehetőleg azonnal ellenőrizzék, hogy a kiválasztott tapétatekercsek azonos gyártási számúak legyenek. Ha külön szereznek be még pár tekercset, azokat különálló falfelületen kell felhasználni. A tapétákra vonatkozó gyári adatokat különböző piktogramok hivatottak megadni. A tekercsek cimkéjét ajánlatos a blokkal együtt megőrizni, mivel esetleges reklamációt csak ezekkel tudnak érvényesíteni.
Az alábbiakban egy tekercsszükséglet számítási táblázat, a szabványos 10 méteres tapétákhoz:
A tapétaminta kiválasztásánál gondoljunk a berendezés stílusára. A klasszikus tapétaminták elsősorban a stílbútorokhoz illenek. Romantikus minták lakályos, barátságos hangulatot keltenek. Egyszerű geometrikus minták az egyszerű formavilágú, modern berendezésekhez illenek. A feltűnő, különleges tapétaminták uralják a szobát és meghatározzák a szoba berendezését. A sima egyszínű tapéta vagy falfestés mindenhez illik, stíl- és modern bútorokhoz egyaránt. Jobban kiemeli a bútorzatot, mint a mintás fal, mely a figyelmet magára vonja.
A festett falszín, tapéta és a mennyezet csatlakozásának módja is befolyásolja a szoba méretét és jellegét. Normál belmagasság és éles sarkok esetében az a jó, ha a fehér mennyezet és a színes fal a sarkoknál találkozik. Magas, régi lakásoknál törekedjünk arra, hogy a mennyezet színét lejjebb hozzuk, mert a megnövelt mennyezet felület csökkenti a belmagasság érzetét.

A papírtapéták a legáltalánosabban elterjedt falkárpitok. Sima falra közvetlenül felragaszthatók, színtartók, de nem moshatók, dörzsállóságuk gyenge. Mintázatuk, színárnyalatuk igen változatos, s újabban már dombornyomással is készülnek. Könnyen felragaszthatók a falra, de felületük tisztítása körülményes, ezért gyakrabban kell felújítani, mint a mosható tapétákkal burkolt falakat. Makulatúra nélkül is felragaszthatók.
A rauhfaser - fűrészporos - tapéták az előzőhöz hasonló tulajdonságúak, rostos töltőanyaguk miatt felületük rücskös, rusztikus hatásúak, s diszperziós falfestékkel utánfesthetők. Így egyedi felületek kialakítására ad módot. Az utánfestés által a tapéta dörzsállósága, tisztíthatósága némileg javul, de dupla munkával - tapétázás, festés - jár a felrakás, s ajánlatos makulatúrára ragasztani. Ez egyébként a többi tapétafajtára is ajánlott, ha el kívánjuk kerülni a későbbi szélfelválásokat, s egyéb kellemetlen kárpithibákat
A kompakt-vinyl vagy a hazai gyártású flat-vinyl tapéták egyrétegű alappapíron előkent, teljes felületükön műanyag réteggel bevont középnehéz anyagok. Nagyon dekoratív, többszínű, mosásálló falkárpitok készíthetők az ilyen tapétákkal, de ajánlatos felragasztás előtt a falra makulatúrát is ragasztani.
A habtapéták korszerű, enyhén szigetelő és portaszító tulajdonságúak. Az ilyen tapétákból készült falburkolatok tartósak, a mintától függően vízállóak, illetve lemoshatók. Általában az eltávolításuk is nagyon könnyű, mert a kettős papírréteg miatt letéphető az alappapírról, ezért alaptapéta sem szükséges alájuk. Mintázatuk, textúrájuk és színezésük változatossága fokozza az ilyen kárpitok vizuális hatását.
A relieftapéták egy oldalukon impregnált, hosszú szálú műrostokkal kevert alaphordozójú, rendkívül erős anyagú szitanyomott falkárpitok. Tartósan fedik le a repedéseket és stabilizálják az alapokat. E tapéták némelyike átfesthető, más változatai azonban ezt nem igénylik. Használatuknál a ragasztót a falra kell kenni, s a tapétaszalagokat szárazon kell a falra nyomni. Eltávolítása könnyű, szárazon is letéphető.
A struktur-profil tapéták kettős papíralapra szitanyomott, különleges habalapú falkárpitok, amelyek egyszerűbb fajtái vakolat vagy rauhfazer-, illetve textil hatását keltőek. Értékesebb, többszínű változatai is kaphatók, melyek néha csillámszerű granulátummal bevontak. Nagyon tartós kárpitanyagok, gondos előkészítést és igényes fektetést igényelnek.
A bordűr-tapéták az igényesebb, kombinált tapétákból készített burkolatok ideális kiegészítői. Anyaguk, mintázatuk, színárnyalatuk általában a különféle tapétasorozatokhoz illeszkedő. A bordűr-tapétákat általában közvetlenül a falra kell ragasztani, de papírtapétákra közvetlenül is felragaszthatók.

Ezen kívül létezik még számos speciális, többé-kevésbé ismert falkárpit, pl. a hőszigetelő alap-, a textil-, velúr-, a fémhatású-, az üvegszálas- vagy a kenhető tapéta is. Ezekről most csupán annyit, hogy csak egyedi esetekben célszerű alkalmaznunk, amikor a helyi körülmények - pl. utólagos hőszigetelés, fokozott igénybevétel vagy különleges felületek kialakítása - ezt indokolttá, illetve szükségessé teszik. Ilyen esetekben azonban mindenkor kérjük ki szakember véleményét, nehogy felesleges kiadásba verjük magunkat.


Tapétázást vállalunk Miskolcon és vonzáskörzetében rövid határidővel.
Tapétázás, festés, mázolás Miskolcon és környékén
06 70 429 4581